Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε μια σχέση πηγαίνει πραγματικά καλά. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το τι να αναζητήσουν ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν όλα τα θετικά που πραγματικά αξίζουν να έχουν μέσα σε μια σχέση. Αν κάποιος, για παράδειγμα μεγάλωσε βλέποντας τους γονείς του ή άλλα μέλη της οικογένειάς του σε χρόνια τοξικά μοτίβα, τότε αυτό το άτομο μπορεί κάλλιστα να ορίσει αυτά τα μοτίβα ως «φυσιολογικά» και να δυσκολεύεται να κατανοήσει τη βασική γραμμή του πώς μοιάζει μια καλή σχέση.
Οι υγιείς, λειτουργικές σχέσεις έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά — τα οποία ισχύουν ειδικά για αφοσιωμένες ρομαντικές σχέσεις. Δεν πρέπει να είναι προαιρετικά. Και όταν λείπουν, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
1. Εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σε μία σχέσης αφού χωρίς αυτήν δεν υπάρχουν επαρκή θεμέλια ώστε να χτίσετε συναισθηματική οικειότητα. Χωρίς εμπιστοσύνη, θα αναρωτιέστε διαρκώς για το αν μπορείτε να βασιστείτε στον σύντροφό σας ή αν εννοεί πραγματικά όσα σας λέει.
2. Επικοινωνία
Η επικοινωνία με ειλικρίνεια και σεβασμό, ειδικά για πράγματα που μπορεί να σας είναι δύσκολα, είναι κάτι που δεν έρχεται αυτόματα σε όλους αφού ενδέχεται να έχουμε διδαχθεί να κρατάμε τις άβολες σκέψεις και τα συναισθήματα μας μέσα μας για χάρη της αρμονίες ή της επιφανειακής τελειότητας- υπάρχει και η περίπτωση βέβαια να μην έχουμε μάθει πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα δύσκολα συναισθήματα μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό που λειτουργείτε κατά αυτόν τον τρόπο, αλλα αυτό που θεωρείται σημαντικό είναι να εργάζεστε πάνω σε αυτά, καθώς η μη υγιής επικοινωνία αποτελεί τροχοπέδη στις καλές σχέσεις.
3. Υπομονή
Κανείς μας δεν δύναται να είναι απόλυτα υπομονετικός συνέχεια αφού υπάρχουν παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο μη ικανοποιητικός ύπνος, το άγχος ή τα προβλήματα υγείας θα μπορούν να σας κάνουν πιο εύκολα αντιδραστικούς. Αλλά οι σύντροφοι σε μια υγιή, σχέση επεκτείνουν ο ένας στον άλλο έναν κοινό παρονομαστή υπομονής που τους επιτρέπει την ειρήνη, την ευελιξία και την σταθερή υποστήριξη όταν το ένα άτομο έχει μια δύσκολη μέρα ή αντιμετωπίζει δυσκολίες.
4. Ενσυναίσθηση
Αν είσαι πρόθυμος να διακρίνεις την οπτική γωνία κάποιου άλλου ατόμου μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό με το άτομο που μπορεί να έχετε επιλέξει για σύντροφο. Είστε πρόθυμοι να καταβάλετε την προσπάθεια να κατανοήσετε την άποψή τους, ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμφωνείτε με αυτήν; Νιώθετε την ανάγκη να τους βοηθήσετε να νιώσουν καλύτερα όταν βιώνουν κάτι δύσκολο; Απολαμβάνετε τις επιτυχίες τους; Η ενσυναίσθηση είναι ζωτικής σημασίας για τις μακροχρόνιες σχέσεις.
5. Στοργή και ενδιαφέρον
Η στοργή και το γνήσιο ενδιαφέρον αποτελούν μία πιο λεπτή μορφή έκφρασης της αγάπης. Μικρές χειρονομίες, όπως οι αγκαλιές, τα φιλιά ή το άγγιγμα, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στο να κρατήσουν κάθε άτομο να νιώθει στοργικότητα και ασφάλεια μέσα σε αυτήν. Δεν υπάρχει μια «σωστή» ποσότητα σωματικής στοργής μέσα σε μια σχέση – εφόσον οι σύντροφοι αισθάνονται πως οι ανάγκες τους συναντώνται.
6. Ευελιξία
Είναι καίριο οι σύντροφοι να είναι ευέλικτοι στην καθημερινότητα και όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, γιατί αν υποχωρεί συνεχώς μόνο ο ένας σύντροφος, αυτή η ανισορροπία μπορεί να γίνει τοξική και να φθείρει αυτόν που υποχωρεί και την σχέση φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, σε μία υγιή σχέση, οι σύντροφοι είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν όπως χρειάζεται στις αλλαγές που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης. Οι σύντροφοι που δεν είναι διαλλακτικοί ώστε να για να συναντήσουν τον άλλον στην πορεία θα βρεθούν σε διαφορετικούς δρόμους.
7. Εκτίμηση
Όσο περισσότερο αισθανόμαστε πως μας εκτιμούν για το ποιοι είμαστε μέσα στις σχέσεις, τόσο βελτιώνεται η ευημερία της σχέσης. Συνεπώς, την επόμενη φορά που μπορεί να περάσει από το μυαλό σας η σκέψη ότι δεν έχει σημασία να πείτε κάτι απλό όπως ένα «ευχαριστώ» για κάτι που έκανε ο σύντροφός σας για εσάς, σκεφτείτε το ξανά. Μία λέξη είναι!
8.Περιθώριο ανάπτυξης
Δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι οι άνθρωποι μέσα στα χρόνια ή τις δεκαετίες που μπορεί να διαρκέσει μια σχέση θα παραμείνουν ακριβώς οι ίδιοι. Οι ελπίδες, οι στόχοι και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων εξελίσσονται συνεχώς. Δεν σημαίνει πως χρειάζεται να χαλάσει ή να υποφέρει μία σχέση εξαιτίας αυτού, εφόσον οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δημιουργούν τον χώρο ο ένας για τον άλλο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
9. Σεβασμός
Σε μία υγιή σχέση, οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να μιλούν μεταξύ τους με τρόπους που δεν υποτιμούν ή μειώνουν ο ένας τον άλλον. Όταν ο σεβασμός αρχίζει και διαβρώνεται, είναι μια δύσκολη διαδικασία να χτιστεί ξανά αφού η ζημιά προκαλείται ευκολότερα από ότι αναιρείται.
Μια ισχυρή, υγιής σχέση μπορεί να απεικονιστεί με ένα διάγραμμα Venn — υπάρχει επαρκής επικάλυψη για να διατηρηθεί μία σύνδεση ισχυρή, αλλά κάθε άτομο έχει πτυχές της ζωής του που είναι μόνο δικές του και αυτό το όριο γίνεται σαφές και σεβαστό και από τα δύο μέρη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Rosenberg, M. B., & Chopra, D. (2015). Nonviolent communication: A language of life: Life-changing tools for healthy relationships. PuddleDancer Press.