8 Γεγονότα Ψυχολογίας

Εκτός από τα πολύτιμα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ψυχολογία μέσα στα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων θεραπειών για παράδειγμα, πολλές ψυχολογικές μελέτες έχουν βρει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ψυχολογικά γεγονότα που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Μερικά από αυτά είναι :

1.Η δημόσια ανακοίνωση των στόχων μας, μας κάνει λιγότερο πιθανό να τους πετύχουμε

Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά όταν ανακοινώνουμε δημόσια τους στόχους μας, είναι οι υψηλές οι πιθανότητες να μην καταφέρουμε να πετύχουμε ή να τους εκπληρώσουμε. Σε μια ομιλία στο TED, με πάνω από 3 εκατομμύρια θεατές, ο Derek Silvers παρουσίασε έρευνα που εκτείνεται ήδη από τη δεκαετία του 1920 αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι που μιλούν για τις φιλοδοξίες και τους στόχους τους είναι λιγότερο πιθανό να τους επιτύχουν.

2. Ο σαρκασμός είναι σημάδι για ενεργό υγιή εγκέφαλο

Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον σαρκασμό ως απάντηση σε ερωτήσεις έχουν πιο υγιές και δημιουργικό μυαλό. Επίσης τα άτομα που καταλαβαίνουν τον κυνισμό είναι καλά στο να καταφέρουν να διαβάζουν πολύ καλά το μυαλό των άλλων ανθρώπων.

3.Το φαγητό που ετοιμάζει κάποιος άλλος έχει πολύ καλύτερη γεύση από τη δική σας προετοιμασία

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα ενός γεύματος απαιτεί να στέκεστε όρθιοι σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε αυτή η αναμονή το κανει λιγότερο ελκυστικό. Έτσι, η ικανοποίησή σας μειώνεται στη συνέχεια, επομένως, το φαγητό που ετοιμάζει κάποιος άλλος έχει πολύ καλύτερη γεύση από τη δική σας προετοιμασία, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τις ίδιες συνταγές.

4. Έχουμε τη δυνατότητα να αναδημιουργούμε τις αναμνήσεις μας

Οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν τις αναμνήσεις τους από γεγονότα όπως αποσπάσματα ταινιών που συχνά αναπαράγονται στο μυαλό τους. Εξαιτίας αυτού, πιστεύουν ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στο σύνολό τους και δεν αλλάζουν ποτέ, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Οι αναμνήσεις μας ανακατασκευάζονται κάθε φορά που τις σκεφτόμαστε.

5. Ένα μόνο αρνητικό πράγμα θα μπορούσε να βλάψει τουλάχιστον πέντε θετικές αναμνήσεις

Ο εγκέφαλός μας θυμάται το κακό έναντι του καλού, πράγμα που είναι γνωστό ως μεροληψία αρνητικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο θα συνεχίσει να ασχολείται με το ότι το αφεντικό του μίλησε προσβλητικά, παρά το γεγονός ότι άκουσε ένα κομπλιμέντο από τον συνάδελφό του.

6. Η ντοπαμίνη σε εθίζει στην αναζήτηση πληροφοριών

Αρκετοί άνθρωποι γνωρίζουν την ντοπαμίνη ως τη χημική ουσία ευχαρίστησης, που είναι υπεύθυνη για την  αναζήτηση της απόλαυσης και ευχάριστων δραστηριοτήτων όπως το φαγητό, το σεξ κ.λπ. Αλλά η ντοπαμίνη μας κάνει να αναζητούμε πληροφορίες και διεγείρει την περιέργειά μας. Έτσι, όταν ψάχνουμε στο διαδίκτυο ή στα Social Media,η ντοπαμίνη  ενεργοποιείται και μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση περισσότερων πληροφορίων. 

7. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορείτε να πειστείτε ότι διαπράξατε ένα έγκλημα που δεν έγινε ποτέ

Στοιχεία υποθέσεων άδικης καταδίκης οδήγησαν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης μελέτης από συνεντεύξεις  ενήλικων υπόπτων που είχαν εκτεθεί σε φιλικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη χρήση κακών τεχνικών ανάκτησης μνήμης. Μέσα σε χρονικό περιθώριο 3 ωρών, οι ύποπτοι ανακρίθηκαν με τρόπους που τους έφεραν στο σημείο να πιστέψουν και να ομολογήσουν ότι διέπραξαν εγκλήματα που στην πραγματικότητα δεν είχαν διαπράξει. Το πιο συγκλονιστικό ήταν πως βρέθηκαν ακόμη και σε θέση να περιγράψουν τα γεγονότα με ζωηρές λεπτομέρειες, ενώ μερικοί από αυτούς πίστευαν ότι διέπραξαν ένα έγκλημα τόσο σοβαρό όσο η επίθεση με όπλο στα εφηβικά τους χρόνια.

8. Το να είσαι μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι τόσο κακό όσο το κάπνισμα

Γνωρίζατε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους με υγιείς κοινωνικές σχέσεις; Αυτό οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Πρώτον, η μοναξιά μειώνει την ανοσία και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών. Αυξάνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία, όπως το κάπνισμα, συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις. Η μοναξιά έχει επίσης ως αποτέλεσμα το άγχος να σας επηρεάζει περισσότερο συναισθηματικά και διανοητικά, κάτι που επηρεάζει τη συνολική υγεία σας. Έτσι, εάν αισθάνεστε μοναξιά, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα βήματα για να καταπολεμήσετε την απομόνωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Hayes, G. (2023). Introduction to psychology.
  2. Nizamitdinovich, K. S., & Alisherovna, K. M. (2022). Quality of Life in Patients with Chronic Heart Failure, After Cardiac Resynchronization Therapy. Texas Journal of Medical Science, 14, 168-173.
Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty