| Τα συναισθήματα θλίψης καθ’ όλη την περίοδο των εορτών —ειδικά κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο— αναφέρονται συχνά ως μπλουζ των γιορτών ή μελαγχολία των γιορτών.|
Οι διακοπές συνήθως αντιμετωπίζονται ως περίοδος ευτυχίας και χαράς. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια περίοδος επώδυνου προβληματισμού, θλίψης, μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης.
Ακόμη και οι άνθρωποι που αγαπούν τις διακοπές και το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων μπορεί να βιώσουν μελαγχολία κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης εποχής. Οι διακοπές είναι συχνά μια περίοδος υψηλών συναισθημάτων και απαιτήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν σε πολλούς ανθρώπους αισθήματα άγχους ή εξάντλησης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα άτομα με προϋπάρχουσα πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπή να βιώσουν κατάθλιψη στις διακοπές αφού σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια (NAMI), το 64% των ατόμων που ερωτήθηκαν με υπάρχουσα ψυχική ασθένεια αναφέρει ότι οι διακοπές επιδεινώνουν την συναισθηματική τους κατάστασή.
Συμπτώματα
Το πιο κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης των γιορτών είναι ένα επίμονο ή επαναλαμβανόμενο αίσθημα θλίψης που ξεκινά κατά την περίοδο των γιορτών. Αυτή η αίσθηση μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και διάρκεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πεσμένοι περιοδικά, αλλά βιώνουν σύντομες περιόδους πιο αισιόδοξοι.
Μερικά σημάδια κατάθλιψης στις γιορτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος
- Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου
- Καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
- Αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο
- Αίσθημα έντασης, ανησυχίας ή άγχους
- Απώλεια ευχαρίστησης να κάνεις πράγματα που απολάμβανες
Το αίσθημα λύπης κατά τους χειμερινούς μήνες και τους μήνες των διακοπών μπορεί επίσης να είναι σημάδι εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD). Το SAD είναι μια μορφή μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (MDD) που εμφανίζεται σε εποχιακά μοτίβα κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών του έτους.
Αιτίες
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη στις διακοπές. Μερικές από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Η έλλειψη του ύπνου: Ένα ταραχώδες πρόγραμμα διακοπών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου, η οποία αυξάνει το άγχος.
- Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και το αλκοόλ: Δυστυχώς, οι άνθρωποι μερικές φορές στρέφονται σε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να χειριστούν τη θλίψη και το άγχος των γιορτών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης των γιορτών ακόμη πιο έντονα.
- Οικονομικό άγχος: η δυσκολία να αντέξετε οικονομικά τα έξοδα και τα δώρα για την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο βάρος οικονομικού στρες.
- Απομόνωση και μοναξιά: Το να μην μπορείτε να περάσετε τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να κάνει την περίοδο των διακοπών να φαίνεται ιδιαίτερα μοναχική.
- Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Μερικές φορές ακόμη και το να έχεις μεγάλες ελπίδες για την εποχή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και θλίψη στις διακοπές. Η υπερβολική εμπορευματοποίηση των διακοπών μπορεί να δημιουργήσει την προσδοκία ότι οι άνθρωποι υποτίθεται ότι θα αισθάνονται ασταμάτητα χαρά και ευθυμία των γιορτών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πίεση για να αισθάνονται πολύ συγκεκριμένοι, προσθέτοντας ακόμη έναν στρεσογόνο παράγοντα σε μια ήδη ταραχώδη εποχή του χρόνου.
Επειδή οι διακοπές σηματοδοτούν ένα επικείμενο νέο έτος, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρχίσουν να αναλογίζονται το προηγούμενο έτος και να βιώνουν συναισθήματα λύπης ή αποτυχίας. Μπορεί να σκεφτούν τους στόχους που είχαν και τα πράγματα που ήθελαν να πετύχουν και να αισθάνονται αναστατωμένοι αν δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές τις προσδοκίες.
Σημείωση : Δεν είναι μόνο οι ενήλικες που είναι επιρρεπείς στην εποχιακή θλίψη. Οι αλλαγές στη ρουτίνα, η αντιμετώπιση των οικογενειακών προβλημάτων, η έλλειψη φίλων και το αίσθημα άγχους κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν όλα να συμβάλλουν σε συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης στα παιδιά.
Αντιμετωπίζοντας τη μελαγχολία των διακοπών
Εκτός από το να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να κάνετε τις διακοπές ευκολότερες.
Αλκοόλ με μέτρο
Το αλκοόλ είναι καταθλιπτική ουσία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε. Μπορείτε απλώς να περιορίστε την κατανάλωσή σας και αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ως μέσο αντιμετώπισης ή αποφυγής των δύσκολων συναισθημάτων που πιθανόν σας κατακλύζουν.
Μην απομονωθείτε
Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη. Το πρόβλημα είναι ότι η λύπη συχνά σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς μόνος σου στο σπίτι. Αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε κοινωνικές σχέσεις, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάτε κάπου διακοπές. Εάν αισθάνεστε μοναξιά, ζητήστε από έναν φίλο να έρθει από το σπίτι, γίνετε μέλος μιας τοπικής λέσχης, εθελοντής για κάτι στο οποίο πιστεύετε ή ακόμα και δείτε έναν σύμβουλο για υποστήριξη.
Ασκηθείτε τακτικά
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρείτε ένα πρόγραμμα προπόνησης όταν η ψυχολογία σας είναι πεσμένη, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Ακόμη και μια περιστασιακή δραστηριότητα, όπως το να πηγαίνετε για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα, μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσετε μακριά τα μπλουζ των γιορτών.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
Φροντίστε να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να χαλαρώσετε. Ακόμη και 15 έως 20 λεπτά την ημέρα για να απολαμβάνετε λίγη ησυχία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να κάνετε μπάνιο, να κάνετε γιόγκα ή κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να κάνει θαύματα για τα επίπεδα άγχους σας.
Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες
Είναι καλό να είστε ενθουσιασμένοι με τις διακοπές και να κάνετε σχέδια για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές. Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι ξεχωριστές ούτε είναι αναγκαίο να είναι ακριβώς όπως οι διακοπές του παρελθόντος για να είναι το ίδιο ουσιαστικές και αξέχαστες.
Πώς να λάβετε βοήθεια
Εάν η μελαγχολία των εορτών μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό ή αν η λύπη σας δεν υποχωρήσει μετά το τέλος των διακοπών, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται ή δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε όπως συνήθως, είναι καιρός να μιλήσετε με κάποιον γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Στην περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύετε με αισθήματα κατάθλιψης, επικοινωνήστε με την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, 10306.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Albin, R. S. (1982). Christmas blues: reality or myth?. The George Washington University.