Πένθος / Απώλεια
Η απώλεια είναι μία συνθήκη που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας, αφού η ύπαρξή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν. Μπορεί να αναφερόμαστε σε μια μικρότερη απώλεια όπως για παράδειγμα ένας χωρισμός από έναν φίλο ή μια σχέση, ή να αφορά τις μεγαλύτερες απώλειες, όπως ο θάνατος κάποιου σημαντικού προσώπου της ζωής μας.
Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας βιώνει και διαχειρίζεται την απώλεια είναι διαφορετικός και για τον λόγο αυτό η ψυχοθεραπεία πένθους είναι εξατομικευμένη.
Λόγου χάρη άλλοι άνθρωποι εκφράζουν τον πόνο τους πιο συγκρατημένα, στρέφοντάς τον προς τα μέσα, ενώ άλλοι χαρακτήρες τον εξωτερικεύουν πιο ελεύθερα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδρασή μας στην απώλεια βασίζεται κατά κόρον στο πώς και πόσο μας είχε “επιτραπεί” να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα αυτά σε παρόμοιες πρώιμες καταστάσεις.
Επίσης σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του πένθους και της απώλειας αποτελούν και τα πρότυπα έκφρασης-αντιμετώπισης της απώλειας και της διαχείρισης του πόνου από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε αντίστοιχα γεγονότα. Αν για παράδειγμα οι κηδεμόνες εκφράζουν τον πόνο της απώλειας συγκρατημένα ή θάβουν τα συναισθήματά τους, θέτουν ως αποδεκτή κοινωνική νόρμα του θρήνου τη σιωπηλή αντιμετώπιση.
Το πένθος και η απώλεια έχουν πέντε στάδια που περιγράφουν τη φυσική σειρά που ακολουθεί το άτομο για τη διαχείριση τους:
- Άρνηση
- Θυμός
- Διαπραγμάτευση
- Κατάθλιψη
- Αποδοχή
Η συμβουλευτική πένθους βοηθά να ολοκληρωθεί η διαδρομή από την Άρνηση ως την Αποδοχή, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.