Στο Breadcrumbing κάποιος προσπαθεί να ελέγχει ένα άλλο άτομο ρίχνοντας μικρά ψήγματα επικοινωνίας- όπως αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιστασιακά μηνύματα ή σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν σκοπό να αναδημιουργήσουν το ενδιαφέρον, χωρίς καμία πρόθεση δημιουργίας πραγματικής συσχέτισης.
Αναφέρεται και ως “Hansel and Gretelling”, αφού ο όρος προέρχεται από την ιδέα της παιδικής ιστορίας των Αδελφών Γκριμ, όπου οι πρωταγωνιστές άφηναν πίσω τους ένα ίχνος τριμμένης φρυγανιάς για να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους. Το Breadcrumbing δεν αποτελεί επίσημο ψυχολογικός όρο ή διάγνωση.
Το Breadcrumbing έχει γίνει μια πολύ συνηθισμένη μορφή χειραγώγησης στον κόσμο των γνωριμιών, ειδικά με την άνοδο των διαδικτυακών γνωριμιών και γνωριμιών με επίκεντρο τις εφαρμογές, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.
Γιατί συμβαίνει ;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια και μοναδική εξήγηση για τη ρίζα της συμπεριφοράς αυτή αφού οι υποκείμενοι λόγοι σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι τόσο διαφορετικοί όσο και οι σχέσεις στις οποίες εμφανίζονται. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:
- Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησής τους : χρησιμοποιούν την αλληλεπίδρασή τους με κάποιον που τους δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά ως υποστηρικτικό μέσον για όταν αισθάνονται πεσμένοι ψυχολογικά ή θέλουν να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους.
- Αποδοχή : Ο breadcrumber μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσοχή που δέχεται από τα θύματά του ως ένα είδος νομίσματος στην αγορά γνωριμιών. Η γνώση ότι κάποιος τους βρίσκει ελκυστικούς, ακόμα κι αν τα συναισθήματα δεν είναι ανταποδοτικά, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην τόνωση της αυτοπεποίθησής του..
- Ανωριμότητα: Το Breadcrumbing μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το άτομο δεν είναι έτοιμο να κατασταλάξει και να δεσμευτεί σε μία κατάσταση. Στην περίπτωση που συμβαίνει αυτό, μπορεί απλώς να απολαμβάνουν τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν μέσα από την επικοινωνία, αλλά αγωνίζονται με την ιδέα να χτίσουν πραγματικά μια σχέση. Ως αποτέλεσμα, συντηρούν την επιλογή στη διάθεσή τους, μα ποτέ δεν ενεργούν με ουσιαστικό τρόπο, ενώ υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας σχετικά με τις προθέσεις τους με ειλικρίνεια και ακεραιότητα, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες διαθέσιμες επιλογές.
- Ναρκισσισμός: Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα άτομα που υιοθετούν το breadcrumbing ως μόνιμη συμπεριφορά έχουν προσωπικότητες που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να δείχνουν πολύ λίγο σεβασμό για τα συναισθήματα των γύρω τους και να μην έχουν τύψεις για τα πληγωμένα συναισθήματα των άλλων. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν έχουν γνώση της συμπεριφορά τους, ότι δηλαδή χειραγωγούν ανθρώπους για προσωρινά και ρηχά προσωπικά οφέλη.
Οδηγός επιβίωσης από το Breadcrumbing
1.Σκεφτείτε την εναλλακτική λύση.
Εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα τέτοιο αδιέξοδο που μπορεί να αισθάνεστε δύσκολο να προχωρήσετε, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να εστιάσετε σε μία εναλλακτική. Για παράδειγμα, τι θα μπορούσατε να κερδίσετε αν δεν ασχοληθείτε με αυτό το άτομο ή τι θα μπορούσατε να κάνετε με όλη αυτή την ενέργεια που ξοδεύετε για να συντηρείτε αυτή την κατάσταση. Επίσης θα ήταν πολύ βοηθητικό να σταματήσετε να αναρωτιέστε πώς νιώθουν πραγματικά για εσάς και να βρείτε κάποιον που δε θα ενισχύει τις ανασφάλειές σας.
2.Επικοινωνείτε τις σκέψεις σας.
Ενημερώστε το άτομο για το πώς σας κάνει να αισθάνεστε όλη αυτή η κατάσταση, το στυλ επικοινωνίας , για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους και ζητήστε αυτό που θέλετε πραγματικά. Για παράδειγμα: να σας αντιμετωπίζουν ως προτεραιότητα και ως άτομο που εκτιμούν.
3. Μην ενισχύετε την συμπεριφορά τους.
Στην πραγματικότητα, όταν συνεχίζετε να απαντάτε, ενισχύετε τη συμπεριφορά τους αφού βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να διαιωνίζεται μια κατάσταση. Μπορείτε να διδάξτε στους άλλους πώς να σας συμπεριφέρονται, επικοινωνώντας έμμεσα ή άμεσα τι είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε και να μην αποδεχτείτε κάτι λιγότερο.
4. Θυμηθείτε την αξία σας.
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να εκλιπαρείτε ούτε για τη προσοχή, ούτε για την φροντίδα κάποιου ανθρώπου. Καθώς θα αρχίσετε να βάζετε όρια και δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας, θα δημιουργήσετε χώρο ώστε να προσελκύσετε καινούργιους ανθρώπους που θα σας συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο.
Αν έχετε βιώσει ή βιώνετε το Breadcrumbing μπορεί να είναι μια απίστευτα δύσκολη και ψυχοφθόρα εμπειρία. Τώρα που έχετε μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με το πώς να το αναγνωρίσετε, ελπίζω το κείμενο αυτό να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε χώρο για τον εαυτό σας και να προστατέψετε τις ανάγκες σας αποτελεσματικότερα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Helin, M. (2023). The cyber world of broken hearts: ghosting and breadcrumbing.