Τι είναι το Ghosting;

Το Ghosting, το Simmering και το Icing είναι όροι της καθομιλουμένης που περιγράφουν την πρακτική συμπεριφορά του καθολικού  τερματισμού κάθε είδους επικοινωνίας ή επαφής με κάποιο άλλο άτομο χωρίς καμία προφανή προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, αγνοώντας τυχόν μεταγενέστερες προσπάθειες επικοινωνίας. Όπως μπορείτε να δείτε, ονομάζεται ghosting επειδή περιλαμβάνει ουσιαστικά κάποιον που «εξαφανίζεται» σαν να ήταν φάντασμα .

 Γιατί μερικοί άνθρωποι επιλέγουν το Ghosting ως συμπεριφορά;

Το Ghosting συχνά θεωρείται ως ένα μη ώριμος ή παθητικό-επιθετικός τρόπος που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό μίας σχέσης. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί και ως μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να κάνει Ghostihg σε ένα άλλο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνει να είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Είναι η εύκολη διαδρομή.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να κάνουν ghosting σε κάποιον παρά να έχουν μια την άβολη συζήτηση για το γιατί δεν τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν επαφή. Το άτομο που κάνει το ghosting συχνά θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση ή την αντιμετώπιση των πληγωμένων συναισθημάτων κάποιου άλλου, έτσι απλά σταματά κάθε επικοινωνία και ελπίζει ότι το άλλο άτομο θα αντιληφθεί τη συνθήκη.

Thank you next.
Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές πλέον με τα διαδικτυακά ραντεβού, αρκετοί σπεύδουν να έχουν τη νοοτροπία του προχωράμε στην επόμενη διαθέσιμη λύση. Πράγμα που θα μπορούσε να λειτουργεί πιο πολύ στο θύτη ως μέθοδος ενίσχυσης αυτοπεποίθησης ώστε να καλύψει την ανάγκη για αναγνώριση, αποδοχή ώστε να καλύψει την ανασφάλεια που βιώνει.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν ghosting, συμπεριλαμβανομένου και του φόβου για την αντίδραση του άλλου ατόμου ή και του ιδίου σε πιθανή στην απόρριψη.

Το Ghosting είναι εγγενώς διφορούμενο επειδή υπάρχει έλλειψη εξήγησης για το γιατί έληξε η σχέση. Για το άτομο που το έχει υποστεί, μπορεί να οδηγηθεί σε συναισθήματα απόρριψης, ενοχής, θλίψης και ντροπής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο που έχει υποστεί το Ghosting συνηθίζει να υπεραναλύει την κατάσταση αναζητώντας τους λόγους  και να επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτού του/της για αυτό που συνέβη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ghosting λέει περισσότερα για το άτομο που διακόπτει την επαφή παρά για το άτομο που το υφίσταται.

Το ghosting μπορεί να θεωρηθεί ως μια αγενής διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσετε όταν προσπαθείτε να αποφύγετε να μιλήσετε πια με κάποιον ή ειδικά όταν αποφασίσετε να τερματίσετε μία πιο σοβαρή σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα εξαιρέσεις – όταν η περαιτέρω επικοινωνία μπορεί να ενέχει παράγοντες επικινδυνότητας όπως εάν ανακαλύψετε ότι το άτομο συμμετέχει σε παράνομες ή δυσάρεστες συμπεριφορές/ δραστηριότητες ή εάν εμφανίζει τοξικά χαρακτηριστικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν οφείλετε φυσικά σε αυτό το άτομο μια εξήγηση για του λόγους που αποφασίσατε να τερματίσετε απότομα τη σχέση.

Αν πιστεύετε ότι το συμφέρον σας θα ήταν να διακόψετε εντελώς την επαφή με το εν λόγω άτομο, μην αφήσετε τα αισθήματα ενοχής σας να σας εμποδίσουν να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς και αυτό που τελικά θα σας κρατήσει ασφαλείς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Timmermans, E., Hermans, A. M., & Opree, S. J. (2021). Gone with the wind: Exploring mobile daters’ ghosting experiences. Journal of Social and Personal Relationships, 38(2), 783-801.
Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty