“Mind the Gap” – Πως ο εγκέφαλός μας συμπληρώνει αυτόματα τις πληροφορίες που λείπουν.

Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός σας συμπληρώνει αυθαίρετα πληροφορίες πάνω σε κάποιο θέμα που μπορεί να λείπουν, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζετε καν ότι αυτό συμβαίνει.

Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα ερεθίσματα που βλέπουμε οι άνθρωποι συχνά μπλοκάρονται από άλλα αντικείμενα, οι οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος είναι συνήθως ελλιπείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε δεδομένη την αντίληψη γιατί μας φαίνεται τόσο άμεση και αυτόματη ενώ στην πραγματικότητα τα αντικείμενα που βλέπουμε δεν είναι απαραίτητα τα ίδια με τις πληροφορίες που φτάνουν στα μάτια μας, έτσι ο εγκέφαλος αντανακλαστικά σπεύδει να καλύψει αυτά τα κενά των πληροφοριών που λείπουν και μερικές φορές  μέχρι και να τα επινοεί. Αν ο εγκέφαλός μας δεν είχε την ικανότητα να συμπληρώνει όλες αυτές τις πληροφορίες που λείπουν, κάθε φορά που κοιτούσαμε ένα αντικείμενο από μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία, θα ήταν διαφορετικό αντικείμενο και θα ήταν πολύ μπερδεμένο και δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς, αυτή η συμπλήρωση δίνει κάποια συνέπεια και συνέχεια στον κόσμο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αυτή η διεργασία είναι αρκετά χρήσιμη για παράδειγμα σε περιπτώσεις “πάλης ή φυγής” -αυτή η απόκριση είναι η αντίδραση του σώματός σας στον κίνδυνο που έχει σκοπό να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε σε στρεσογόνες συνθήκες ή απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις- αφού για να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιον κίνδυνο χρειάζεται ο εγκέφαλος να αντιδράσει και να αποφασίσει σχεδόν αυτόματα. Από την άλλη από τη στιγμή που συμβαίνει τόσο αυτοματοποιημένα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και λάθος σκέψεις. Για παράδειγμα, έχουμε την τάση να συμπληρώνουμε πληροφορίες για ανθρώπους που γνωρίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει, ποιος είναι ο χαρακτήρας τους κ.α. Οπότε μπορεί να οδηγηθούμε σε παρεξηγήσεις .

Μόλις αποφασίσετε λοιπόν να δαμάσετε τις τάσεις του εγκεφάλου σας να γεμίσει τα κενά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε, χωρίς καν να προσπαθήσετε, τις φορές που το κάνετε. Και κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να “γεμίζει τα κενά”, μπορείτε σιωπηλά να συγχαρείτε τον εαυτό σας για την αυξανόμενη επίγνωσή σας. Ακριβώς με αυτό τον τρόπο θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για εσάς να φανταστείτε ότι ξέρετε πραγματικά τι δεν ξέρετε—επειδή θα έχετε ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση αυτής της αυτοματοποιημένης τάσης του εγκεφάλου.

Τελικά, η συνειδητοποίηση προηγείται της αλλαγής.

 

ΒΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Meng, M., Remus, D. A., & Tong, F. (2005). Filling-in of visual phantoms in the human brain. Nature neuroscience, 8(9), 1248-1254.
  2. Ramachandran, V. S. (1992). Filling in gaps in perception: Part I. Current Directions in Psychological Science, 1(6), 199-205.
Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty