Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία θα πρέπει να μοιάζει με ένα καταφύγιο, όπου οι θεραπευόμενοι θα μπορούν να μιλήσουν θεωρητικά για οτιδήποτε επιθυμούν. Όταν μπαίνει όμως σε ρεαλιστικά πλαίσια η συνεδρία, πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν ορισμένες περιοχές που είναι εκτός ορίων. Αν και οι πελάτες θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τον θεραπευτή τους και να συζητήσουν τι έχουν στο μυαλό τους, υπάρχουν ορισμένα εύλογα όρια που θέτουν οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές – όπως η αποφυγή να δίνουν πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή τους όταν ένας πελάτης ρωτάει, για παράδειγμα.
Είναι εντάξει να κάνετε προσωπικές ερωτήσεις σε έναν θεραπευτή;
Ναι—μέχρι ένα σημείο και με την κατανόηση ότι μπορεί να μην απαντήσουν. Μερικοί θεραπευτές, ιδιαίτερα εκείνοι που αποδίδουν σε μια ψυχοδυναμική προσέγγιση, στοχεύουν να προβάλουν μια «κενή πλάκα» και μπορεί να αρνηθούν να απαντήσουν σε προσωπικές ερωτήσεις από ανησυχία ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόοδο του πελάτη. Οι γνωστικοί συμπεριφορικοί θεραπευτές, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να απαντήσουν σε εύλογες προσωπικές ερωτήσεις, εάν κρίνουν ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θεραπευτικής συμμαχίας. Αλλά η γνώση πάρα πολλών για τη ζωή ενός θεραπευτή έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την πρόοδο, επομένως, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας, οι καλοί θεραπευτές θα θέτουν σταθερά όρια και θα αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θεωρούν πολύ προσωπικές ή άσχετες. Εάν ένας πελάτης πιστεύει ότι η έλλειψη γνώσης του για τον θεραπευτή είναι πρόβλημα, θα πρέπει να το αναφέρει ώστε μαζί, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος να εξερευνήσουν τα συναισθήματα και τις πιθανές λύσεις.
Τι γίνεται αν με ελκύει ο θεραπευτής μου;
Η θεραπευτική σχέση απαιτεί εμπιστοσύνη, οικειότητα και σημαντικό χρόνο μαζί. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι θεραπευόμενοι μπορεί να αναπτύξουν ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα για τον θεραπευτή τους. Όταν αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως ήπια, πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν την πρόοδο και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αυξημένη αποκάλυψη, αλλά όταν είναι έντονα ή παρατεταμένα, μπορεί να προκαλέσουν ντροπή ή αμηχανία στον πελάτη ή να αποσπάσουν την προσοχή από την ίδια τη θεραπεία. Οι πελάτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο θεραπευτής δεν θα ανταποδώσει την έλξη τους – καθώς οποιαδήποτε ρομαντική ή σεξουαλική συμπεριφορά θα ήταν θεμελιώδης ηθική παραβίαση και ίσως οδηγήσει στην απώλεια της άδειας τους – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συζητηθεί.
Πρέπει να ψάξω στο Google τον θεραπευτή μου;
Πολλοί πελάτες αισθάνονται περίεργοι για τη ζωή του θεραπευτή τους πέρα από αυτό που μοιράζονται στη συνεδρία. Η αναζήτηση του θεραπευτή στο Διαδίκτυο μπορεί να ικανοποιήσει κάποια από αυτήν την περιέργεια, αλλά μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να βοηθήσει έναν πελάτη να ανακαλύψει κάτι που μοιράζεται με τον θεραπευτή, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη σύνδεση. Θα μπορούσε επίσης, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με έναν θεραπευτή που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον πελάτη από βλάβη, ή πληροφορίες που έχουν φυτευτεί ψευδώς από έναν δυσαρεστημένο πρώην πελάτη. Οι θεραπευόμενοι που έχουν αναζητήσει τους θεραπευτές τους στο Διαδίκτυο και αισθάνονται άβολα για αυτό που έμαθαν θα πρέπει να το αναφέρουν σε μια συνεδρία.
Μπορώ να στείλω μήνυμα στον θεραπευτή μου μεταξύ των συνεδριών;
Πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν γραπτά μηνύματα για να προγραμματίσουν συνεδρίες με πελάτες. Αλλά πέρα από αυτό, οι επαγγελματίες διχάζονται ως προς το αν είναι καλή ιδέα να στέλνουν μηνύματα στους πελάτες μεταξύ των συνεδριών για θέματα που γεφυρώνονται στην ίδια τη θεραπεία. Ορισμένοι θεραπευτές είναι ανοιχτοί σε περιστασιακά μηνύματα ή κλήσεις από τους πελάτες τους εκτός συνεδρίας, ιδιαίτερα εάν ο πελάτης αισθάνεται καταβεβλημένος. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν άλλοι που ανησυχούν ότι μια τέτοια επικοινωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τα όρια μεταξύ της ζωής του πελάτη και του θεραπευτή, ενώ κάποιοι ανησυχούν ότι εάν ένας πελάτης του στείλει μήνυμα ενώ βρίσκεται σε κρίση, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί εγκαίρως. Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να συζητήσουν την αποστολή γραπτών μηνυμάτων με τον θεραπευτή τους και εάν (και πότε) είναι αποδεκτό.
Εάν ένας θεραπευόμενος βρίσκεται σε πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει πάντα να καλεί το 166.
Είναι εντάξει να μιλήσω για τη θρησκεία με τον θεραπευτή μου;
Οι θεραπευόμενοι που επιθυμούν να συζητήσουν οποιαδήποτε απορία με τους θεραπευτές τους ενθαρρύνονται να το αναφέρουν, αφού βασικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η επικοινωνία των σκέψεων και των συναισθημάτων σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Hartmann, E. (1997). The concept of boundaries in counselling and psychotherapy. British Journal of Guidance and Counselling, 25(2), 147-162.
- Owen, I. R. (1997). Boundaries in the practice of humanistic counselling. British Journal of Guidance and Counselling, 25(2), 163-174.