8+1 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τις ανθυγιεινές σχέσεις

Έχετε ποτέ ανατρέξει σε μια προηγούμενη σχέση και αναρωτηθήκατε: «Τι σκεφτόμουν;» Μπορεί να αισθανθείτε έκπληξη όταν κοιτάξετε πίσω και συνειδητοποιήσετε πόσο ανθυγιεινή ήταν μία σχέση και να αναρωτηθείτε πώς αντέξατε τόσο καιρό να παραμείνετε σε αυτήν.

Συχνά, δεν είναι η έλλειψη επίγνωσης που κρατά τους ανθρώπους κολλημένους σε ανθυγιεινές σχέσεις αλλά ένα σύνολο υποκείμενων φόβων. Εάν δυσκολεύεστε να εγκαταλείψετε μια ανθυγιεινή σχέση, σκεφτείτε εάν κάποιος από τους παρακάτω λόγους παίζει κάποιο ρόλο:

1. Φοβάστε να είστε μόνοι και υποθέτετε ότι το να είστε με οποιονδήποτε είναι καλύτερο από το να είστε μόνοι.

Για πολλούς, ο φόβος του να μείνουν μόνοι σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν σε σχέσεις μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο, όταν είστε σε σχέση με κάποιον με τον οποίο δεν είστε συμβατοί, θα νιώθετε συχνά μόνοι επειδή δεν σας αγαπούν και δεν σας φροντίζουν με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες σας.

2. Η σχέση ενεργοποιεί μια πληγή προσκόλλησης, οπότε το να φύγετε είναι μια σημαντική απειλή για εσάς.

Οι ενήλικες που μεγαλώνουν από έναν μη συνεπή φροντιστή(γονέα) ή των οποίων οι συναισθηματικές ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν σε κάποιο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης είναι πιο πιθανό να προσελκύονται από έναν σύντροφο που εμφανίζει παρόμοιες συμπεριφορές απλώς και μόνο επειδή η συγκεκριμένου τύπου σχέση μοιάζει τόσο οικεία.
Εάν μάθατε από νωρίς να συνδέετε την αγάπη με υψηλή σύγκρουση, την αστάθεια ή την ασυνέπεια, μπορεί να υπάρχει ένα μέρος σας που υποσυνείδητα κρατά την ελπίδα πως ίσως αυτή τη φορά, τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά. Ως αποτέλεσμα, η εγκατάλειψη αυτού του τύπου σχέσης μπορεί να αισθάνεται σαν απειλή για το σύστημα προσκόλλησης επειδή σας αναγκάζει να αφήσετε αυτή τη φαντασίωση που μπορεί να προκαλεί μεγάλη αντίσταση και άγχος. Τα άτομα που έχουν στυλ αγχώδους προσκόλλησης μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν μια ανθυγιεινή σχέση.

 

3. Έχετε ήδη επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη σχέση και φοβάστε να ξεκινήσετε από την αρχή.

Η πλάνη του βυθισμένου κόστους αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος διστάζει να εγκαταλείψει κάτι που έχει ξεκινήσει επειδή έχει ήδη ξοδέψει σημαντικό χρόνο και ενέργεια σε αυτό, παρά το ότι είναι προς το συμφέρον του να αλλάξει πορεία.
Η πλάνη του βυθισμένου κόστους μπορεί να παίζει ρόλο στη δυσκολία σας να εγκαταλείψετε μια ανθυγιεινή σχέση, εάν έχετε ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτήν και ένα μέρος σας πιέζει να την ολοκληρώσει λόγω του φόβου να ξεκινήσετε από την αρχή.

4. Κρατάτε ελπίδες για τις δυνατότητες του/της συντρόφου σας και όχι για το πραγματικό πρόσωπο που έχετε μπροστά σας.

Το να κρατάτε την ελπίδα ότι το άτομο με το οποίο βγαίνετε θα αλλάξει είναι συχνά μια συνταγή απογοήτευσης, αλλά επίσης θολώνει την ικανότητά σας να βλέπετε τα red flags μπροστά σας. Όταν κρατάτε την ελπίδα ότι ο σύντροφός σας θα αλλάξει, είναι παρόμοιο με το να είστε πραγματικά πεινασμένοι και να συνεχίζετε να καταναλώνετε ψίχουλα, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε ένα ολόκληρο γεύμα – με αποτέλεσμα να καταλήξετε τελικά πεινασμένοι και δυσαρεστημένοι.

5. Αποδίδεις την αξία σου στην κατάσταση της σχέσης σου.

Ίσως λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνετε από την κουλτούρα σας, την οικογενειακή ανατροφή ή το τρέχον στάδιο της ζωής σας, μπορεί να αισθάνεστε πίεση να είστε σε μια σχέση και κατά συνέπεια να συνδέσετε την αίσθηση της αξίας σας στην κατάσταση της σχέσης σας.
Αλλά η κατάσταση της σχέσης σας δεν σας καθορίζει, όπως δεν σας καθορίζει η δουλειά ή η ειδικότητά σας. Όταν αποδίδετε την αξία σας στην κατάσταση της σχέσης σας, δεν είστε σε θέση να λαμβάνετε αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με τις αξίες σας και προς το συμφέρον σας. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε μια φαντασίωση σχέσης σε βάρος του εαυτού σας.

6. Δεν ξέρεις ποιος είσαι εκτός αυτής της σχέσης.

Εάν βιώσατε απώλεια της ταυτότητας ή του συστήματος υποστήριξής σας κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης, μπορεί να δυσκολεύεστε να τα παρατήσετε επειδή μπορεί να μην ξέρετε ποιος είστε έξω από αυτήν.

7. Ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά χειριστικός.

Εάν ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά χειριστικός, μπορεί να αμφισβητήσετε το ένστικτό σας και να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Ένας σύντροφος που τακτικά παραβιάζει τα όριά σας, σας χειραγωγεί, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και συχνά θα σας κάνει να νιώθετε ότι κάνετε λάθος μπορεί να σας οδηγήσει σε μία κατάσταση που να κατηγορείτε εσάς για οτιδήποτε πάει στραβά στη σχέση,στον εαυτό σας και να είστε πεπεισμένοι ότι εσείς είστε το πρόβλημα και όχι η σχέση.

 

8. Μπερδεύετε τη χημεία με τη συμβατότητα.

Όταν υπάρχει ισχυρή χημεία από νωρίς, μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως συμβατότητα. Αυτό θέτει τα θεμέλια για να δεσμευτείτε πρόωρα με μια φαντασίωση και όχι με το άτομο που έχετε απέναντί ​​σας. Κατά συνέπεια, το να εγκαταλείψετε τη σχέση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι αυτή η φαντασίωση δεν ήταν αληθινή, που με τη σειρά του μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αυτοαμφιβολίας μέσω της παραδοχής του λάθους.

9. Πιστεύετε ότι «οι σχέσεις είναι δύσκολες».

Ναι, οι σχέσεις είναι δύσκολες και απαιτούν δουλειά, αλλά μια σχέση δεν πρέπει να απαιτεί από εσάς να θυσιάσετε τις αξίες σας ή την αίσθηση του εαυτού σας. Η σχέση σας θα πρέπει να είναι μια σταθερή και ασφαλής δύναμη στη ζωή σας, παρά μια αιτία στενοχώριας ή αποσύνδεσης από τον αυθεντικό σας εαυτό.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Engel, B. (2023). The emotionally abusive relationship: How to stop being abused and how to stop abusing. John Wiley & Sons.
  2. Hemfelt, R., Minirth, F., & Meier, P. (2003). Love is a Choice: The definitive book on letting go of unhealthy relationships. Thomas Nelson.
Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty