Η απόφαση να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία μπορεί να μας φαίνεται δύσκολη στην αρχή. Όμως πολύ σημαντικό κομμάτι της εώς και προϋπόθεση αποτελεί να είναι δική σας επιλογή παρά μια προσπάθεια να ευχαριστήσετε κάποιο άλλο άτομο της ζωής σας. Είναι σημαντικό διότι στην περίπτωση που αποτελέσει δική σας απόφαση, η δέσμευσή σας στην θεραπευτική διαδικασία θα είναι πιο ουσιαστική και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε.
Εδώ είναι δέκα κρίσιμα σημάδια ότι είναι καιρός να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας:
- Δυσκολεύεστε να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας.
Ενώ όλοι νιώθουμε λυπημένοι, ανήσυχοι ή θυμωμένοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο πόσο συχνά ή πόσο έντονα νιώθετε αυτά τα συναισθήματα.
- Δεν αποδίδετε τόσο αποτελεσματικά στη δουλειά ή στο σχολείο.
Η μείωση της απόδοσης στη δουλειά ή στο σχολείο είναι ένα κοινό σημάδι μεταξύ εκείνων που παλεύουν με ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να βλάψουν την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την ενέργεια και μπορεί να οδηγήσουν σε απάθεια που μειώνει την απόλαυση από την εργασία ή ακόμα και την ορμή προς τη δουλειά. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος και λάθη στην εργασία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα εργασίας. Αυτό μπορεί ακόμη και να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
- Αντιμετωπίζετε αλλαγές ή διαταραχές στον ύπνο ή την όρεξη.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στον ύπνο και την όρεξή μας. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι τρώτε ή κοιμάστε λιγότερο ή περισσότερο από το συνηθισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε πιο σοβαρά την κατάσταση.
- Δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε σχέσεις.
H ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας με διάφορους τρόπους—μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να αποσυρθεί από αυτούς που είναι κοντά του, να προκαλεί ανασφάλεια στις σχέσεις που δημιουργεί ή να τον οδηγήσει να κλίνει σε άλλο άτομο για συναισθηματική υποστήριξη. Επίσης, άτομα που παλεύουν με ψυχολογικά ή συναισθηματικά θέματα μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν σχέσεις στη δουλειά ή στο σχολείο, να εργάζονται σε ομάδες ή να επικοινωνούν με ανωτέρους, συναδέλφους ή υφισταμένους. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις νέες ή προϋπάρχουσες σχέσεις. Εάν βρίσκεστε συχνά σε σύγκρουση με άλλους ή δυσκολεύεστε να μεταδώσετε τα συναισθήματά σας σε άλλους, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.
- Έχετε βιώσει τραύμα.
Όσοι έχουν ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιου άλλου τραύματος από το οποίο δεν έχουν αναρρώσει πλήρως μπορούν επίσης να επωφεληθούν εξαιρετικά από τη θεραπεία ομιλίας. Η ψυχοθεραπεία επιτρέπει σε ένα άτομο να εξερευνήσει αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες με κάποιον που έχει εμπειρία στο να ακούει για αυτά τα θέματα – σε έναν εμπιστευτικό χώρο χωρίς να κρίνεται για αυτά.
- Δεν απολαμβάνετε πλέον τις δραστηριότητες που κάνατε συνήθως.
Οι άνθρωποι που παλεύουν με ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα συχνά αισθάνονται αποκομμένοι ή αποξενωμένοι από τη ζωή. Κατά συνέπεια, χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που συνήθως τους άρεσε να κάνουν, είτε πρόκειται για χόμπι είτε για κοινωνικές συναναστροφές. Πρόσθετα σημάδια ότι κάποιος μπορεί να βιώνει κατάθλιψη ή κάποια άλλη μορφή διαταραχής της διάθεσης περιλαμβάνουν αυξημένη απομόνωση, απάθεια για το μέλλον.
- Θλίβεστε.
Είτε πρόκειται για ένα σημαντικό χωρισμό, ένα διαζύγιο ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το να ξεπεράσεις τη θλίψη οποιουδήποτε είδους μπορεί να είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Η δοκιμασία είναι δύο φορές πιο δύσκολη για όσους βιώνουν σημαντικές απώλειες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Η σωματική σας υγεία έχει χτυπηθεί.
Δεν δίνουμε στην ψυχική υγεία την ίδια προσοχή με τη σωματική υγεία και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος δεδομένου ότι είναι αλληλένδετες. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία – άμεσες επειδή τα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του έχει αντίκτυπο σε όλα τα άλλα συστήματα υγείας (ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό, εγκεφαλοαγγειακό κ.λπ.)Έτσι, εάν υποφέρετε από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τη θεραπεία και την υποστήριξη ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία ψυχικής υγείας.
- Θέλετε να βελτιώσετε τον εαυτό σας, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.
Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεμπερδέψετε και να κατανοήσετε καλύτερα κολλώδεις διαπροσωπικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις σκέψεις των άλλων. Κατανοώντας τους άλλους και πώς η συμπεριφορά σας τους κάνει να νιώθουν, μπορείτε να είστε πιο αποτελεσματικοί στις αλληλεπιδράσεις σας
- Χρησιμοποιείτε ουσίες ή το σεξ για να ανταπεξέλθετε.
Όταν βρισκόμαστε κάτω από ψυχικό ή συναισθηματικό στρες, απευθυνόμαστε σε πράγματα που είναι ανταποδοτικά, μουδιάσματα, αποσπούν την προσοχή ή καταστροφικά για να ανταπεξέλθουμε – κάτι που εξηγεί γιατί η χρήση ουσιών και το σεξ χρησιμοποιούνται συχνά ως μηχανισμοί αντιμετώπισης. Βραχυπρόθεσμα, η χρήση ουσιών μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στην ανακούφιση ανεπιθύμητων συναισθημάτων όπως απελπισία, άγχος, ευερεθιστότητα και αρνητικές σκέψεις. Αλλά μακροπρόθεσμα, επιδεινώνει αυτές τις δυσκολίες και συχνά οδηγεί σε κατάχρηση ή εξάρτηση ενώ παρεμβαίνει στη θεραπεία για διαταραχές ψυχικής υγείας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να εξαναγκάσετε κάποιον σε θεραπεία συχνά δεν λειτουργεί, αλλά το να παρακινήσετε ένα άτομο να θέλει να κάνει την αλλαγή είναι συνήθως πιο αποτελεσματικό. Μπορείτε να τους κλείστε ένα ραντεβού και να τους συνοδεύσετε μέχρι εκεί, εάν αυτό τους βοηθάει.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΕΙΑ
- Holmes, J., & Lindley, R. (2018). The values of psychotherapy. Routledge.
- Pope, K. S., & Vasquez, M. J. (2016). Ethics in psychotherapy and counseling: A practical guide. John Wiley & Sons.
- Dallos, R., & Vetere, A. (2005). Researching psychotherapy and counselling. McGraw-Hill Education (UK).