Η Κλινομανία χαρακτηρίζεται από μία βαθιά επιθυμία- σε επίπεδο εμμονικής συνήθειας- να παραμένεις στο κρεβάτι όλη την ώρα. Δεν αποτελεί διαταραχή από μόνη της αλλά είναι συνήθως σύμπτωμα άλλης υπάρχουσας πάθησης, που προκύπτει από την διάθεση απόδρασης από την πραγματικότητα μέσω της παραμονής σε κάποιον άνετο χώρο και της ανάπαυσης στο κρεβάτι.
Συμπτώματα ή Σημάδια Κλινομανίας
Σύμφωνα με έρευνες, το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως για τον ύπνο και το σεξ, και όχι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει τη ρουτίνα του ύπνου. Μαζί με τα συμπτώματα μπορεί να είναι η υπερβολική κόπωση, η υπνηλία κατά τις ασυνήθιστες ώρες. Η κλινομανία μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μαζί με άλλες ψυχολογικές διαταραχές όπως αυτή της κατάθλιψης και του άγχους. Η κατάθλιψη περιλαμβάνει την απομόνωση, αισθήματα μοναξιάς, απελπισίας και αδυναμίας, έλλειψη ευχαρίστησης, αλλαγές βάρους, κόπωση και προβλήματα στον ύπνο όπως αϋπνία ή υπερυπνία (υπερβολική υπνηλία ή επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας). Έτσι, εάν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, τότε είναι πιθανό να αναπτύξει ακόμη και κλινομανία εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Πώς να αντιμετωπίσετε την Clinomania;
Το κύριο πρόβλημα της Κλινομανίας είναι πως ο άνθρωπος που την βιώνει περνάει πολλές ώρες στο κρεβάτι και η θεραπεία σε πρωταρχικό στάδιο θα πρέπει να στοχεύει σε αυτό το σύμπτωμα.
Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Κλινομανίας :
- Στόχευση του κύριου προβλήματος/θέματος.
Εάν η Κλινομανία προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη ψυχική διαταραχή όπως η φοβία, η κατάθλιψη, το άγχος κ.λπ., τότε θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η αρχική αιτία καθώς είναι η ρίζα του προβλήματος που πιθανόν επέφερε και την Κλινομανία ως σύμπτωμα. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο αποφεύγει οποιαδήποτε τύπου κοινωνική επαφή λόγω κάποιου είδους φοβίας , ανασφάλειας ή θλίψης, τότε θα πρέπει να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία για να επιλυθεί το κύριο πρόβλημα. Καθώς η Κλινομανία θα θεωρηθεί ως ένα από τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος, κύρια προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πηγή του προβλήματος του οποίου η λύση θα οδηγήσει έμμεσα και στην αντιμετώπιση της Κλινομανίας.
2. Συνεπές πρόγραμμα ύπνου.
Κάντε ένα σωστό πρόγραμμα ακολουθώντας σταθερά χρονοδιαγράμματα ύπνου καθημερινά, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε μια σαφή ρουτίνα. Ως ενήλικες, 7-8 ώρες ύπνου θεωρούνται είναι αρκετές για να λειτουργήσει κανείς σωστά και να μπορέσει να διατηρήσει τη σωματική και ψυχική του υγεία σε καλά επίπεδα. Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο, ήρεμο, χαλαρωτικό και να διατηρείται σε άνετη θερμοκρασία για να βοηθά στην επέλευση του ύπνου. Τέλος, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το κρεβάτι για καμία άλλη δραστηριότητα πέραν του ύπνου και του σεξ,.
3. Περάστε λίγο χρόνο έξω.
Ο ήλιος είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία κάποιου. Ταυτόχρονα, η λήψη του κατάλληλου ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά κάποιον να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα καθώς μπορεί να επαναφέρει το ρολόι του σώματος. Όταν κάποιος, λοιπόν, εκτίθεται σε καθημερινή βάση για κάποιο διάστημα στον ήλιο, τότε η εμμονή να μείνει στο κρεβάτι μπορεί να αρχίσει να μειώνεται.
4. Αναπτύξτε τις δεξιότητες αντιμετώπισης.
Αν κάποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή του, τότε θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης για να το αντιμετωπίσει καλύτερα αντί να μένει στο κρεβάτι όλη μέρα και να αποφεύγει την πραγματικότητα. Κάποιος πρέπει να μάθει πώς να εφαρμόζει στρατηγικές εστιασμένες στο πρόβλημα και στρατηγικές εστιασμένες στο συναίσθημα στη ζωή για να λύσει όλα τα προβλήματα αποτελεσματικά. Θα βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση και να αναλάβει δράση γρήγορα.
5. Τεχνικές χαλάρωσης
Πολλές φορές για να ξεφύγει κανείς από τις δυσκολίες, αποφασίζει να μείνει στο κρεβάτι και να μην κάνει τίποτα. Έτσι, για να ελέγξει κανείς το συντριπτικό συναίσθημα που προκαλείται από τους ποικίλους και παράλληλα στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας, θα μπορούσε να επιλέξει τεχνικές χαλάρωσης όπως πίνοντας ζεστό τσάι από βότανα, διαλογισμό, ημερολόγιο, περπάτημα, γιόγκα, βαθιές αναπνοές κ.λπ.
6. Αναζητήστε θεραπεία
Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για την κλινομανία, καθώς τα άτομα που έχουν κλινομανία συχνά εμπλέκονται σε παράλογες ή και καταστροφικές σκέψεις. Συνεπώς, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η ορθολογική συναισθηματική θεραπεία συμπεριφοράς (REBT) θεωρούνται αποτελεσματικές για τη θεραπεία της κλινομανίας, αφού σκοπός είναι να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε και στη συνέχεια να την αντιμετωπίσουμε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Robertson, J. G. (2003). An excess of phobias and manias. Senior Scribe Publications.