Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο “Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας” της Alice Miller.
Όλα τα άλλα εκτός από την αλήθεια
Η πείρα μας έχει διδάξει πώς έχουμε ένα πολύ σπουδαίο όπλο στην πάλη μας με τις ψυχικές νόσους: το να ανακαλύψουμε συναισθηματικά την αλήθεια για τη μοναδική και αποκλειστική ιστορία των παιδικών μας χρόνων.
Μπορούμε να απελευθερώσουμε εντελώς τον εαυτό μας από τις ψευδαισθήσεις;
Η ζωή του καθενός είναι γεμάτη από ψευδαισθήσεις, ίσως επειδή η αλήθεια συχνά μας φαίνεται αβάσταχτη. Κι όμως, η αλήθεια είναι τόσο αναγκαία, που η άγνοιά της έχει υψηλό κόστος, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή σοβαρών ασθενειών. Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε, ακολουθώντας μια μακροχρόνια διαδικασία, ν’ ανακαλύψουμε τη δική μας προσωπική αλήθεια, μια αλήθεια που μπορεί να μας προκαλέσει πόνο πριν μας προσφέρει μια νέα αίσθηση ελευθερίας.
Βιογραφικό
Η Alice Miller, σπούδασε στην Ελβετία φιλοσοφία, ψυχολογία και κοινωνιολογία. Μετά τη διδακτορική διατριβή της εκπαιδευτικέ στη Ζυρίχη ως ψυχαναλύτρια και για 20 χρόνια άσκησε αυτό το επάγγελμα ενώ παράλληλα δίδασκε. Το 1980 αποφάσισε να σταματήσει την ψυχαναλυτική και διδακτική πρακτική και να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων. Από τότε έχει δημοσιεύσει 12 βιβλία, με τα οποία γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ερευνών της όσον αφορά τις αιτίες και τις συνέπειες των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Alice Miller, ασχολείται με τους κρυφούς χειρισμούς των γονέων κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών τους, με τις διάφορες στρατηγικές προφύλαξης ενάντια στα τραύματα της παιδικής ηλικίας, με τις συνέπειες της απώθησης αυτών των τραυμάτων σε προσωπικό επίπεδο και, τέλος, με τις σύγχρονες δυνατότητες ανάλυσης των συνεπειών των παιδικών τραυμάτων. Για αυτές τις έρευνες της η συγγραφέας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση.
ΒΙΒΛΙΟΦΡΑΦΙΑ
- Miller, A. (1981). Prisoners of childhood: The drama of the gifted child and the search for the true self.Α